Kinderen zien waar voedsel vandaan komt

Een mooi artikel over Wilma Zonnenberg, één van onze Klasseboeren, is onlangs verschenen in Nieuwe Oogst. Hieronder een deel van het artikel. Het volledige artikel is te lezen bij Nieuwe Oogst. Klik hier voor het volledige artikel.

Kinderen zien bij Klasseboeren waar voedsel vandaan komt

Elke basisschoolleerling moet minstens één keer op bezoek gaan bij een boerenbedrijf. Dat is het streven van Klasseboeren, die zijn aangesloten bij Boerderijeducatie Nederland. ‘Een boerderijbezoek herinneren kinderen zich jaren later nog’, zegt Wilma Zonnenberg, Klasseboer en melkveehouder in Herpen.

De schuur die grenst aan het erf van Bert en Wilma Zonnenberg is ingericht als klaslokaal met afbeeldingen en ander lesmateriaal. Leerlingen uit het basis-, middelbaar en speciaal onderwijs worden er gastvrij ontvangen als zij met hun klas een bezoek brengen aan het melkveebedrijf in het Brabantse Herpen.

‘Hier vertellen we de kinderen kort wat over ons bedrijf en wat we gaan doen. Daarna krijgen ze stofjassen en laarzen aan en gaan we naar de dieren’, legt Wilma Zonnenberg uit. ‘Je kunt op school wel uitleg geven over wat er allemaal gebeurt op een boerenbedrijf, maar het blijft veel beter hangen bij kinderen als ze dingen zelf kunnen beleven, ruiken en proeven’, vindt ze.

Leerzaam

‘Bovendien is het erg leerzaam voor hen, want veel kinderen weten echt niet waar hun voedsel vandaan komt. De blik op hun gezicht als er bij het melken van de koeien melk in de fles komt, blijft voor mij iedere keer weer een geweldig moment.’

Als scholen eenmaal zijn geweest, komen ze meestal graag terug

Wilma en Bert Zonnenberg kwamen twaalf jaar geleden in contact met Klasseboeren. ‘Dat was tijdens een informatieavond van de lokale ZLTO-afdeling. Zij waren destijds op zoek naar bedrijven die ervoor openstonden om Klasseboer te worden. Dat leek ons wel interessant’, zegt Wilma Zonnenberg.

Trainingen

‘Vervolgens ben ik in contact gebracht met Boerderijeducatie Nederland. Via hen heb ik samen met een aantal andere Klasseboeren trainingen gevolgd om het verhaal over ons bedrijf op een didactische manier aan de leerlingen te kunnen vertellen’, zegt de melkveehouder.

‘Verder zijn we gaan proefdraaien met het lesgeven op elkaars boerderijen. Daarnaast zoek ik altijd contact met de onderwijzers om te vragen of zij leuke ideeën hebben om het programma nog interessanter te maken voor leerlingen. Zo proberen we de boerderijlessen continu te blijven verbeteren en aan te laten sluiten bij de thema’s die op school worden behandeld.’

Keurmerk

Alle Klasseboeren hebben een bhv-diploma en worden regelmatig opnieuw gecertificeerd voor het Keurmerk Boerderijeducatie Nederland. Daarnaast hebben ze een verzekering afgesloten om schoolklassen te kunnen ontvangen.

‘Uiteraard hebben wij veiligheid hoog in het vaandel staan op onze bedrijven, maar tegelijkertijd willen we de kinderen ook belevend laten leren tijdens de lessen. Bijvoorbeeld door hen een kip te laten aaien, een tomaat te laten proeven of te laten zien hoe een koe wordt gemolken.’

Klik hier om het gehele artikel te lezen